Svenska mästerskapen

svenska mästerskapenDet finns stora tävlingar för islandshästar och både Svenska Mästerskapen och Världsmästerskap finns. Under 2016 kommer Svenska Mästerskapen för islandshästar gå av stapeln på Himmelstalundsfältet i Norrköping mellan den 6 -11 Juli. Tävlingen sker under SM veckan i Norrköping så man hoppas att det kommer fler besökare. Det är också första året som Svenska Mästerskapen för islandshäst genomförs som ett officiellt mästerskap vilket gör att Riksidrottsförbundets mästerskapstecken kan delas ut på tävlingen.

Att spela på Svenska Mästerskapen

Under många av de Svenska Mästerskapen som arrangeras är det folk som spelar på vem eller vilket lag som ska vinna. Det är ett stort arrangemang och lockar både publik och de som tycker om att spela. Att spela på islandshästar går men det är inte lika stort samtidigt som det är svårt eftersom sporten är liten och den skiljer sig väldigt mycket åt om man jämför med andra hästsporter. Nu när Svenska Mästerskapen blir en officiell tävling och eftersom den ligger under SM veckan kan fler människor få upp ögonen för sporten och hästarna vilket i sin tur kan göra att den får ett större medialt uppmärksamhet och kan bli en framtidssport för spelare.

Vikten av mästerskapen

Att kunna hålla ett officiellt Svenskt Mästerskap för islandshästar är väldigt viktigt för sporten, hästrasen och det svenska förbunden. Inte många är medvetna om att islandshästen är den tredje största hästrasen i Sverige. Genom att officiellt kunna hålla mästerskapen kan man dra publik och få fler sponsorer och med det, få fler att intressera sig för sporten vilket kommer ge fler utövare.

Internationellt står svenska ekipage högt och det går bra på tävlingar och under världsmästerskapen men det är svårt att hävda sig och få platser när Sverige tidigare inte haft några egna officiella mästerskap.

Att Norrköping arrangerar mästerskapen är inget unikt. SM veckan är redan i staden och Norrköpings Islandshästförening är stor och de har tidigare arrangerat flera inofficiella Svenska Mästerskap då deras tävlingsbana räknas till en av de bästa i Sverige och klubben är oerhört drivande.