Svenska Islandshästförbundet, förkortast oftast SIF, grundades 1975 och idag finns det totalt 65 lokala föreningar knutna till förbundet. Föreningarna är spridda över hela landet. Den totala mängden medlemmar varierar men ligger runt 6 300 medlemmar. Svenska Islandshästförbundet har idag 28120 hästar registrerade hos sig och det gör islandshästen till den tredje största hästrasen i Sverige idag.

Det arrangeras lite drygt 120 tävlingar för islandshästar per år av Svenska Islandshästförbundet och antalet tävlingsryttare är cirka 1680 stycken. Under tävlings säsongen 2011 visades 194 ston och 94 hingstar för bedömning. 298 betäckningslicenser och bevis löstes för hingstar under 2011. Under 2016 föddes och registrerades det 1287 föl i Sverige.

Svenska islandshästförbundet – en stor organisation

svenska islandshästförbundetDet kan vara svårt att föreställa sig hur stor eller liten en hästras är men med ovanstående information så ser man att Svenska Islandshästförbundet är en stor organisation med ett stort ansvar. De värnar om hästrasen och om sina medlemmar. De jobbar hårt med att föra fram islandshästen och för att värna om dess hälsa och utveckling på ett bra vis.

Tidningen Islandshästen

Tidningen Islandshästen är en tidning utgiven av Svenska Islandshästförbundet och endast medlemmar i förbundet får tidningen. Den ges ut på ett ungefär 5 tidningar per år och minst en gång om året har de specialpriser för annonser. Tidningen drivs av förbundet och dess medlemmar och ofta är det olika medlemmar och föreningar runt om i landet som är med och skriver i tidningen.

Hemsidan

Som alla organisationer så har Svenska Islandshästförbundet en egen hemsida, som är väl uppbyggd och som är lätt att navigera sig på. Man ser klart och tydligt vad organisationen jobbar med och att det är hästrasen islandshäst som är i fokus. Information om föreningen inklusive kontaktuppgifter till huvudkontoret och de lokala förbunden finns. Det är väldigt lätt att söka information aningen om förbundet, föreningarna, Islandshästen som ras och mycket mer man vill och kan behöva veta om man vill köpa eller har Islandshäst och vill vara medlem.