Islandshästar är en hästras som härstammar från Island. De ligger under hästkategorin kallblod och är en tålig hästras som lämpar sig för långa ridturer i varierad miljö. Mankhöjdsgränsen som finns mellan en ponny och en häst är 148 cm. En islandshäst växer sig sällan över den gränsen men trotts att de har en mankhöjd av en ponny så kallas de för häst.

Islandshästens gångarter

islandshästarDet islandshästarna är mest kända för är sina unika gångarter. De flesta hästar har 3 gångarter, skritt, trav och galopp. Islandshästarna har två extra, totalt 5. Förutom de tre vanliga så har de även tölt och pass. Dessa två gångarter gör att de kan ta sig fram snabbare över varierande terräng vilket är nödvändigt på Island.

Egenskaper hos islandshästar

Islandshästar är en väldigt tålig hästras som är till för ridning. De har starka ben och hovar och är säkra i alla typer av terräng och för långa ridturer. På sommaren har islandshästarna en tunnare päls men fortfarande med lång yvig man och svans och hovskägg. På vintern kan pälsen variera men i regel blir den längre och kan kallas för långhårig.

Islandshästar är kända för sitt lugna temperament och hur pålitliga de är men de är även envisa och kan vara svåra att träna. Då det är en flockhäst, mer än många andra hästraser så mår inte islandshästar bra av att vara ensamma och det rekommenderas att man har islandshästar i flock för att se till så att de mår som bäst.

Färger

Inom hästsport så finns det hästfärger som är mer eller mindre tillåtna men så är inte fallet hos en islandshäst. Hos dem är alla färger tillåtna och det finns ett stort utbud av färger att välja mellan om man vill ha rasen.

Vildhäst

Det finns inte många vilda hästraser kvar idag runt om i världen, och även om islandshästar föds upp som många andra hästraser så är det fortfarande en vildhäst och det finns många vilda flockar på Island och föl och vuxna hästar exporteras regelbundet. Det gör att det inte finns många islandshästar som inte har vilt blod i i sig,